977 646 456 ftct@ftct.cat

100.000 incapacitats recuperen el dret a sufragi. Alguns debuten diumenge a les urnes.

Marta Nomdedeu està exultant i conversadora, com motivada per la setmana dels debats calents entre candidats. «Estic molt contenta. Abans em sentia molt trista, apagada per no poder votar i ara he pogut recuperar aquest dret. Poder votar després de tant de temps és una alegria. Hi havia votat des dels 18 però un cop vaig passar a estar tutelada em vaig quedar sense fer-ho », explica Marta, entusiasta de la política. «M’agraden els debats, segueixo les notícies … Des de petita m’ha encantat».

Ella és una de les 100.000 persones a Espanya que han guanyat un dret a vot que tenien arrabassat. El Congrés dels Diputats va modificar la llei electoral per permetre que obtinguessin el dret a vot, convertint a Espanya en el vuitè país de la UE que permet a aquest electorat participar en les eleccions de ple dret.

Anna Morell, referent de la Fundació Tutelar de les Comarques de Tarragona, aplaudeix aquest «progrés per a les llibertats» d’aquests ciutadans: «Ells estan incapacitats legalment a través d’un procés judicial i això implicava que no tenien dret a vot, se’ls quedava anul·lat ». Amb el canvi de legislació, recuperen l’opció de sufragi. «Això implica que puguin anar a votar amb tota llibertat. Molts nois incapacitats estaven molt interessats en això. Potser havien tingut aquest dret abans però per les circumstàncies que fossin havien passat per un procediment d’incapacitació i se’ls havia retirat», afegeix Morell.

Alguns, com la Marta, se senten reconfortats per aquesta petita victòria, que és íntima, però alhora grandiosa per a ells. «Som persones iguals que la resta. ¿No som res? Tenim discapacitat, sí, estem en aquest col·lectiu, però som moltes persones amb això. Per què fins ara no ens tenien en compte? Tant lluitar i ho hem aconseguit. Només demanàvem recuperar un dret que ens havien tret».

A Pedro Blanco (38 anys) li interessa menys la política, però celebra igualment que aquest diumenge pugui dipositar la papereta a l’urna, cosa inèdita per a ell: «Em sembla bé el canvi perquè suposa guanyar un dret. La política no em fa molta gràcia perquè penso que tots miren per la seva butxaca, però mai he votat i tenia ganes de fer-ho ».”També som persones i ciutadans. Ens mereixíem poder votar com la resta”, diu Marta Nomdedéu

Lorenzo López (32 anys), reconeix estar «molt content»: «Sempre he votat, quan podia, des dels 18 fins als 27 però quan em van incapacitar ja no vaig poder». Lorenzo confessa no seguir massa la política, cosa que no és obstacle per prendre partit aquest 28-A: «M’agrada tenir aquest dret de votar i d’opinar sobre qui vull que governi». A vegades se’ls escapa una vena rebel i reivindicativa. «Era una injustícia. No vivim aquí, igual que els altres? », Es pregunta Llorenç. Marta incideix: «A vegades ens sentim oblidats. Ens haurien de donar més suport i ajudes ».

Samuel Julián (39) tampoc podia votar fins ara. «Quan la monitora em va dir que aquest cop sí que podria vaig dir ‘Al·leluia!’. Em vaig alegrar moltíssim », admet, no sense estalviar-se la seva visió crítica:« Som unes persones més. Això contribueix al fet que no ens vegin diferents. Cal anar junts. Som normals i corrents. Podem votar com qualsevol persona ». “L’únic que li demano als polítics és que donin feina, que creuen treball per als que no en tenen”, sosté Samuel Julià. «Veig persones que voldrien treballar i no poden o gent que està sense casa o que ha de buscar menjar als contenidors. Jo tinc feina, però ¿i si un dia em quedo al carrer? », Es pregunta.

Reportage de Diari de Tarragona: https://www.diaridetarragona.com/tarragona/Los-campeones-que-votaran-este-28-A-por-primera-vez-20190425-0071.html